Mihai Stanescu, omul care reinventeaza lucrurile

De curind, reputatul caricaturist Mihai Stanescu si-a lansat albumul Cod portocaliu. Un album kitsch, cum il numeste cu ironie autorul, cu speranta falsa ca in acest fel vinzarile vor merge mai bine. In 1990, 10.000 de oameni s-au imbulzit la Sala Dalles, cind Mihai Stanescu a scos pe piata Acum nu e momentul. Au spart geamurile, au venit politia, armata… Dar vremurile s-au schimbat. La ultima lansare n-au venit decit vreo doi admiratori.
Mai mult decit lipsa cronica de vizitatori a fost insa anuntul implacabil al artistului: „Cod portocaliu este ultimul album pe care il lansez!“. Ziarele au consemnat aceasta decizie, vorbind pe larg despre viata si cariera lui Mihai Stanescu, care a facut caricatura de presa, publicitate, fotografie, munca pentru care a fost rasplatit cu numeroase premii internationale. Ne bucuram sa aducem la cunostinta admiratorilor sai
o veste in exclusivitate: Cod portocaliu nu e ultima creatie a caricaturistului! „Nu e ultimul, e penultimul album!“, ne-a spus saptamina trecuta Mihai Stanescu, rizind cu o pofta din care parea sa razbata dorinta ca penultimul album sa devina antepenulti­mul, si tot asa…

Best of Mihai Stanescu
Caricaturistul se pregateste sa lanseze pina la sfirsitul anului Best of Mihai Stanescu, dedicat evenimentelor din decembrie 1989. Se gindeste deja la detalii. Cum sa puna mai bine in valoarea lucrarea e una dintre preocuparile sale.
„Cod portocaliu are pe coperta doar o ima­gine si titlul, mesajul nu prea se intelege. Pentru urmatorul album, ma gindesc sa fac o coperta care sa aiba si text. Sa inte­leaga si romanii care traiesc prin stra­ina­tate si care nu prea mai sint la curent cu noutatile din tara“, spune artistul.

Tutungerie, devenita loc de „pelerinaj“
In magazinul lui Mihai Stanescu de linga Sala Palatului intra o doamna si un domn, amindoi tineri. Privesc incintati creatiile si se prezinta ca fiind doi admiratori. „Sintem stabiliti la New York, iar acum ne aflam in vacanta“, spune doamna, care a pus mina pe albumul Am intrat in Europa. Amfitrionul intra usor in dialog cu interlocutorii lui. Este o situatie obisnuita pentru el. Altfel, e un mod inedit in care un artist interactioneaza cu admiratorii sai, din calitatea dubla de creator si de vinzator: „V-am dat restul?“, intreaba el, dupa ce „americanii“ au platit cartea. Cei mai fideli clienti ai magazinului sau sint, in general, vechi cunostinte si romani stabiliti in strainatate.
Nu e prima oara cind Mihai Stanescu recurge la solutii originale pentru a-si promova arta. Dupa revolutie, intrucit nu avea un spatiu de expunere, artistul a apelat la o metoda inedita.
A inchiriat o caleasca si a vindut carti postale si tricouri in fata Cercului Militar. Mai tirziu, a reusit sa obtina un mic spatiu, cel in care expune si acum, vizavi de Sala Palatului, intr-o fosta tutungerie, iar conditia a fost sa nu schimbe profilul. „A trebuit sa le promit autoritatilor ca o sa vind doar fumatorilor“, glumeste Stanescu.

„In strainatate, cel mai bine vind homosexualii si evreii“
Caricaturistul se ocupa singur de afacerea sa. El isi imprima tricourile, canile sau sacosele. „Prefer sa suport singur costurile de editare si sa-mi vind albumele aici, la magazin. Daca le-as duce in librarii, mi-ar reveni un procent destul de mic. Arta nu se mai vinde ca altadata, iar in Romania nici atit. In afara, cel mai bine vind homosexualii si evreii“, declara artistul, pierdut parca intr-un exercitiu de admiratie. „Mai ales evreii sint buni, domnule. Ii vezi peste tot, in orice domeniu. Stralucesc. Ei au facut si bomba atomica!“, se amuza el.

Rau-platnicii Basescu si Murgeanu
Poate ca lucrurile ar merge mai bine, daca unii n-ar profita de pe urma artistilor. Absolvent de grafica publicitara,
Mihai Stanescu s-a intilnit deseori, de-a lungul carierei sale, cu domeniul advertisingului. Daca la inceput a facut afise pentru filme, mai tirziu a colaborat cu diverse agentii in vederea realizarii unor produse de consum sau pentru campanii politice. In 2004, a lucrat pentru Traian Basescu, iar mai aproape de zilele noastre, pentru Razvan Murgeanu. Daca de la Basescu si-a vazut banii abia dupa trei ani si jumatate de asteptare, Murgeanu intirzie sa dea vreun semn. Nu sint singurele colaborari din care a pierdut, artistul aratind cu degetul si spre agentia Saatchi, pe care o acuza ca i-a furat o idee pe care a vindut-o la Mobilrom si din care a cistigat sute de mii de dolari.

Omul care transforma lucrurile
O trasatura esentiala a lui Mihai Stanescu este pofta pentru improvizatie, oriunde si oricind. Daca ultimul album atrage atentia prin continutul dinamic si abordare, pentru Stanescu a devenit un obicei sa reinventeze lucrurile din jur. Pentru ca se trezea mereu cu afise cu manelisti pe latura exterioara a magazinului, Stanescu a transformat peretele, incorporind in el bucati de cani. Altadata, peste geamul din fata a fost sudat un grilaj de fier. Oare pentru mai multa siguranta? Nicidecum! In centrul grilajului a fost decupata silueta unui om care surprindea exact momentul efractiei! Lucrarea a fost completata cu umor: „Acest magazin nu este prevazut cu sistem de alarma“. Oferind o replica autoritatilor care monteaza placi memoriale pe cladirile unde au trait personalitati, artistul a pus si el o placa pe blocul sau, pe care scria: „In acest bloc traieste Mihai Stanescu“. Din pacate, unii nu au gustat gluma si au indepartat-o. Cu multi ani in urma, caricaturistul gasea metode originale de adormire a cenzurii comuniste. Observind, la o expozitie a artistului, citeva lucrari care nu conveneau regimului, cenzorii i-au cerut sa le acopere cu o hirtie.
Mihai Stanescu s-a conformat, doar ca, in loc de hirtie obisnuita, a pus hirtie de calc, astfel ca tablourile puteau fi vizibile in continuare.

Istoria rochiei, istoria feminitatii
Mihai Stanescu a produs furori cu ceva ani in urma, cind a publicat o serie de fotografii cu fiica sa, Daiana. Caricaturistul i-a facut poze, in aceeasi rochie, de la virsta de sase ani pina cind aceasta s-a rupt. Seria fotografiilor anuale se incheia cu momentul in care fiica artistului, devenita intre timp femeie, era in ultimele luni de sarcina. Acum a venit rindul nepoatei, Anais, sa poarte aceeasi rochie. Mihai Stanescu i-a facut deja prima poza, iar asemanarile dintre fiica si nepoata sint izbitoare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s